24 Eylül 2007 Pazartesi

Esila : Kız İsmi

Esila kuran da geçen arapça bir kelimedir ve geçtiği yer ile anlamı şöyledir: "vezkur isme Rabbike bukreten ve esîlaRabbinin adını sabah akşam an." buyurulmaktadır. Burada geçen "bukra" Arapça’da sabah demektir. "esila" ise zeval vaktinden gurup vaktine kadar demektir. Bu, öğle namazı ile ikindi namazını kapsar. Ondan sonraki "Geceleyin ona secde et" buyurulmaktadır. Yani gurûb’tan başlayarak gece vaktinde secde etmesi istenmektedir. Bu da akşam ve yatsı namazını kapsar. Hemen peşinde de "Onu geceleri uzun uzun tesbih edin" denilmiştir. Bundan da teheccüt namazına atıfta bulunulmuştur. (İzah için bkz. İsra an: 92-97, Müzzemmil an: 2)

Kaynak : isimler

6 yorum:

Adsız dedi ki...

benim kızımın ismi Esila insan suresi 25. ayette geçiyor verilen sure yanlış düzeltilirse sevinirim teşekkürler bu ismide herkese öneririm bence çok hoş bir isim

Adsız dedi ki...

Esila nın arapçada anlamı soylu şerefli kadın demektir

Adsız dedi ki...

Esîlâ/Asîlâ (أصيلا), Arapça’da “ikindi vakti”, “akşamüzeri” amanalarına gelirken kullanılan bir ektir.. Bunun çocuklara isim olarak konulması manasızdır.çünkü anlamı yoktur bir bağlaçtır.Kur’an’da geçen her kelime, çocuklara isim olarak verilmez.

Adsız dedi ki...

شَرِيفَةٌ ( ج ) شَرِيفَاتٌ şerefli kadın bu dur.

Adsız dedi ki...

RAHBER de bir kız ismi anlamı = RAHMETULLAHİ VE BERAKATUHU un kısaltmasıymış

Adsız dedi ki...

Evet. Ornegin sanem ismi Kuran'da var ama put anlamindadir :